De werkzaamheden voor het offshore windpark Egmond aan Zee (OWEZ)

By Chris Westra on

De Svanen is vanmorgen woensdag 17 mei om 6:30 weer aangekomen in de haven van IJmuiden. Inmiddels zijn er 6 palen geslagen met de bijbehorende transitiestukken. Afgelopen vrijdag lagen palen 4 en 5 op bakken in de voorhaven.

1159893954

Overzicht van de nummering van de turbines uit MER.

 

De palen 1, 13 en 22 moesten het eerste geslagen worden om het mogelijk te maken dat volgende maand de kabels gelegd kunnen worden van deze ‘kopturbines’ naar het trafostation. Vanaf elk van de drie genoemde turbines, komen drie 34 kV kabels naar het strand, zodat er in totaal 9 kabels aankomen op het strand. Daar worden de kabels op twee meter diepte ingegraven en via drie boringen (PVC pijpen) naar het trafostation geleid. Daar komen de kabels in de kruipruimte binnen.

Op 11 mei werd de trafo door het dak (zie oranje dekzeilen op het dak) in het station geplaatst. De koelers en bijkomende installatie (inclusief opvangbak) voor de trafo-olie zullen de komende weken worden gemonteerd.

De trafo zal de 34 kV omzetten in 150kV. De drie 150 kV kabels van het trafostation naar de Nuon Centrale in Velzen Noord zijn getest en na een reparatie Ok bevonden. Ook de kabels van Q7 zijn getest en voor zover ik weet OK bevonden.

Op het strand van Wijk aan Zee heeft ‘Ocean Team’ de drie boringen komende van het trafostation op twee meter diepte, 40 meter richting zee verlengd.

1159894053

De bakken met palen 4 en vijf aan de loswal in de voorhaven van IJmuiden.

 

1159894122

De steenstorter heeft zijn werk gedaan en komt terug in de haven van IJmuiden.(foto J´t Hooft)

 

1159894159

In April werd de laatste sectie (1,6 km) van de kabels van Q7 en OWEZ tot aan de centrale in Velzen Noord gelegd door fa. Hak. De man in zwarte jack is ingehuurd door kabelfabrikant (Pirelli) en controleert de werkzaamheden in verband met eventuele claims achteraf.

 

1159894205

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>