Kabels Offshore Windpark Egmond aan zee gelegd

By Chris Westra on

De drie 34 kV kabels tussen de eerste windmolens van elke drie rijen van het windpark en het transformatorstation op het terrein van Corus zijn gelegd en ingegraven. Het strand waar de kabels aan land komen is weer toegankelijk.

De drie zeekabels bestaan elk uit drie fasen kabels en een glasvezelkabel.

De aanleg van de kabels werd gestart op 16 juni 2006, door het aan land brengen van een lijn vanaf het kabellegschip “Team Oman”. De lijn, met daaraan de drijvende kabel aan grote skippyballen, werd met behulp van een heftruckvoertuig op het strand getrokken. Met een lier werd de kabel verder, vanaf het strand door een PVC pijp naar de kruipruimte in het trafostation getrokken. Daarna werd de kabel ruim twee meter onder het strand ingegraven. In het trafostation worden de kabels aan de transformator verbonden.

De kabellegger heeft drie keer koers gezet naar de molens op de “kopse kant” van het park. De zeekabel werd tijdens het leggen direct zo’n dikke twee meter ingegraven in de zeebodem. Tussen strand en windpark kruizen de kabels drie telecommunicatie kabels die ter bescherming vooraf met betonnen platen zijn afgedekt. De kabels van het windpark worden bij die kruispunten ook weer afgedekt.

In de komende weken worden de windturbines met zeekabels met elkaar verbonden.

Het mooie zomerweer wordt ten volle benut!

De 7 kilometer lange kabelverbinding vanaf het trafogebouw naar de NUON Centrale in Velzen Noord werd al op 1 juni opgeleverd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>