De eerste windturbines

Door de nieuwe technologische ontwikkelingen werden de oude windmolens voorbijgestreefd. De ooit zo gewaarde windmolen werd voor een groot deel vervangen door een moderne versie. Ondanks dat kun je nog steeds ruim 1200 oude windmolens bewonderen.

De eerste windturbine

De nieuwe windmolens heten windturbines. In 1888 liet Charles F. Bush er een in zijn achtertuin bouwen. Het volautomatische ding was maar liefst 18 meter hoog en had een windturbine met 144 wieken. Genoeg om zijn hele huis in Cleveland van energie te voorzien. Denemarken stelde zich daarna op als pionier en dit land had in 1900 al honderden windturbines.

De Nederlandse windturbine

In Nederland maakte de windturbine rond de eeuwwisseling grote sprongen. In 1990 stonden er bijvoorbeeld nog maar 323 en in 2016 was dit aantal gegroeid naar 2014 stuks. De meeste grote windturbines staan bij de Nederlandse kust. Er zijn zelfs een offshore windmolenparken gebouwd in de Noordzee.

Moderne versie

De windturbines zien er tegenwoordig anders uit dan diegene in 2001. Technische innovaties hebben ervoor gezorgd dat ze flink groter zijn geworden. Dat betekent dat ze meer wind kunnen vangen en dus ook meer stroom kunnen opwekken. De moderne turbines zijn niet alleen hoger, maar hebben ook een hoger opgesteld vermogen. En de rotorbladen zijn langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *