Wind energie

In Nederland wordt veel elektriciteit opgewekt door de zogenaamde windturbines. Ze vervullen een cruciale rol om energie uit duurzame bronnen op te wekken.

Van wind naar energie

Een windturbine kan namelijk wind om zetten naar elektriciteit. De wind laat de rotorbladen van de turbine draaien waardoor met de rotor de generator in beweging wordt gezet. Er is wel een omvormer nodig om de stroom naar een midden- of hoogspanningsniveau om te zetten. Hierna kan de elektriciteit zijn weg naar het net vinden.

Hoge bomen vangen veel wind

Het spreekwoord ‘Hoge bomen vangen veel wind’ is op waarheid berust. Hoog in de lucht waait het namelijk vaak harder, dus hoe hoger de windturbine is, hoe meer windvermogen. Daarnaast is er ook minder turbulentie op grotere hoogtes. Dit heeft te maken met het feit dat er minder invloed is van bomen, gebouwen of andere elementen. In een gunstig windklimaat kan optimaal windenergie vergaard worden. Natuurlijk zijn hier wel windstudies voor nodig om te kijken wat een gunstig windklimaat is en voor welk type windturbine.

Vraag en aanbod

Een groot voordeel van windenergie is dat wind onuitputtelijk is. Maar daar staat tegenover dat wind ook grillig is. De ene keer is er nu eenmaal meer wind dan de andere keer. Soms wordt er bijvoorbeeld meer windenergie opgewekt dan nodig. De vraag en het aanbod is bijna nooit in balans. Het doel is dan om netwerken te realiseren die voor de opslag van energie kunnen zorgen. Ook op dit gebied staat de tijd niet stil. Er wordt continue gewerkt aan nieuwe energiesystemen om de hoeveelheid die we aan duurzame energie verbruiken te vergroten. Met de jaren is het vermogen van wind opwekken al ruim verdubbeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *