Windenergie voor particulieren

Mensen worden steeds milieubewuster. Als gevolg daarvan wordt er op diverse manieren getracht om ‘groene’ energie op te wekken. Wind is een erg milieuvriendelijke energiebron. Nederland staat bekend om zijn vele windmolens, maar van de traditionele windmolens zijn er niet veel meer in gebruik. De modernere windmolens leveren immers veel meer energie op. Er zijn vele voorstanders van deze moderne windturbines maar tegelijkertijd wil niemand ze in de buurt hebben. Aangezien vele mensen toch een steentje bij willen dragen aan een schonere milieu, ligt hier een mooie kans voor (wind)energiebedrijven.

Verschillende soorten windturbines

Hoewel grote windmolens het meeste rendement opleveren, zijn ook kleine windmolens zeer effectief gebleken. Bedrijven in windenergie ontwikkelen voortdurend nieuwe versies om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de wind. Voor particulier gebruik zijn er inmiddels kleinere windmolens voor in de tuin of windturbines voor op het dak beschikbaar.

Om bij te kunnen blijven in de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot duurzame energie is meestal een grote som geld nodig. Daarom kunnen er bedrijfsleningen aangevraagd worden waarmee een bedrijf kan worden opgestart of waarmee een bestaand bedrijf verder kan worden uitgebreid. Omdat het hier om een duurzame investering gaat, zal het verkrijgen van een lening waarschijnlijk geen probleem zijn.

Particulieren willen graag in hun eigen ‘groene’ stroom voorzien. Daarbij is het van belang dat de turbine niet te opvallend aanwezig is. Dat geldt voor zowel de aanblik als het geluid dat de windturbine voortbrengt. Maar ook hier staat de ontwikkeling niet stil. Er zijn ondertussen al windturbines verkrijgbaar die nauwelijks geluid maken.

Een van de nieuwste uitvindingen op het gebied van windenergie is de Rigdeblade windturbine. Dit is een schoepenrad dat in de lengte over de nok van het dak loopt. Omdat dit exemplaar niet ver uitsteekt, valt het bijna niet op: het is als het ware geïntegreerd in het dak. Deze windturbine maakt gebruik van de vorm van het dak om de wind te vangen. Dit is mogelijk omdat een hellend dak de wind stuurt. Het is een uniek concept dat nog niet zo heel lang verkrijgbaar is. Aangezien het ook werkt met matige wind is het een efficiënte manier om energie op te wekken. Bovendien is het systeem gemakkelijk te combineren met zonnepanelen op het dak, zodat er bij meerdere weersomstandigheden energie geproduceerd kan worden. Het is zeer waarschijnlijk dat er in de toekomst veel vraag zal zijn naar dit soort windturbines.

Tweedehands windturbines

Voor veel particulieren is de overstap naar windenergie een behoorlijk grote stap vanwege de hoge aanschafprijs. Een bedrijf in tweedehands windturbines kan voor deze groep mensen de drempel aanzienlijk verlagen. De handel in tweedehands windturbines is wereldwijd een lucratieve business. Met name bedrijven zijn geneigd hun windturbines na een bepaalde periode te vervangen. Voor deze grote windturbines heb je als particulier natuurlijk wel veel ruimte nodig. Het zijn dan ook veelal landbouwers die deze tweedehands windturbines opkopen. Het is echter ook een trend om – bij gebrek aan ruimte of financiën – gezamenlijk een windturbine aan te schaffen. Kortom, de wereld van windenergie is erg veelzijdig. Daarom is het wenselijk om als bedrijf goed geïnformeerd te zijn en een keuze voor een bepaalde specialisatie te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *